Taimetee ja taimetõmmis - mis on nede vahe?

Lemmik taimetee tegemine võib olla segadust tekitav. Kas võtad teed tehes tavaliselt arvesse, kui kaua juhises on kirjas, et peaksid seda tõmmata laskma? Paljud inimesed ei mõtle tihti sellele, et soovitatud aja järgimine võib oluliselt parandada tee kvaliteeti ja kasu tervisele.

 

raudrohi

 

Taimetee tegemine

Ravimtaime teed saab valmistada mitmel erineval viisil: pliidi peal kastrulis, spetsiaalses teekannus või teesõela abil.

Kastrulis soojendatakse kõigepealt vesi, eemaldatakse kastrul tulelt, ja lisatakse peale vee soojendamist taimed tõmbamise ajaks sisse. 

Teekann on aga see, millesse vesi pärast kuumutamist valatakse. Tihti on teekannul sisemine sõel, millesse saab lihtsa vaevaga asetada teepuru nii, et see ei hõljuks vee sees vabalt ringi ega ei satuks tee valamisel sinu tassi.

Kolmas variant on kinnine teesõel, mille sisse taimepuru asetatakse ning mis peale seda otse tassi kuuma vee sisse pannakse. Kuigi need on tavaliselt valmistatud roostevabast terasest, võivad sõelad olla valmistatud ka muudest materjalidest nagu silikoon, plastik, klaas või bambus. Selliseid sõelasid saab soetada erinevate augu suurustega, mis tuleks valida arvestades enda taimepuru suurust.

Alati jälgi, et jättes tee tõmbama, katad anuma selleks ajaks kaanega, et kasulikud eeterlikud õlid veeauruga minema ei lenduks.

 

taimetee

 

Vee ja ürdi suhe

Üldine tee valmistamise rusikareegel on kasutada ühte teelusikatäit kuivatatud teepuru iga tassi kohta, mida kavatsed valmistada. Juhul, kui ostad taimetee poest, siis on alati mõistlik lugeda pakendil märgitud soovitatavat veekogust.

Oluline on teada, et tee tõmbamise aeg võib märkimisväärselt mõjutada selle maitset. Kui teed pole piisavalt kaua lastud tõmmata, võib see jääda nõrga maitse või sootuks maitseta. Kui tee on liigselt tõmmanud, võib see olla väga mõru maitsega. See kibedus on sageli seotud tees sisalduvate keemiliste ühenditega, mida nimetatakse tanniinideks. Olenevalt taimest ja temas sisalduvate tanniinide kogusest võib mõnda teed lasta kauem tõmmata ja maitse ei lähegi väga mõruks, teisalt mõne teise taime puhul sa lihtsalt ei naudi seda mõrusust enam.

Tanniine ehk parkaineid leidub looduslikult kõiges alates teest, šokolaadist ja veinist kuni vürtside, marjade ja puukooreni, millel arvatakse olevat terve rida kasulikke omadusi. Need on teatud tüüpi polüfenoolid, mis sisaldavad antioksüdante ja millel on põletikuvastane toime, kolesterooli ja vererõhku alandav mõju ning immuunsüsteemi stimuleeriv võimekus, kuid tanniinid toovad kaasa kibeda maitse ja tumeda värvi. Suurtes kogustes tarbides võib parkhape põhjustada kõrvaltoimeid nagu maoärritus või iiveldus.

 taimetee

 

Kui kaua võib taimetee kannus seista?

Alati joo tee ära siis, kui see on valmis tehtud. Värske tee trumpab kõik muu kasulikkuse ja maitse poolest üle. Tasub siiski teada, et parima maitse saamiseks tuleks maksimaalselt tee ära tarbida toatemperatuuril seistes 8-10 tunni jooksul. Mida aeg edasi, seda hoogsamalt hakkavad seal bakterid elama ja seda sa enam kehasse panna ei taha.

 

Valades pidevalt nt. kuuma vett juurde samadele taimedele, mis juba kannus on, siis iga järgnev kannutäis on eelmisest mitmeid kordi kasulikke ainete poolest nõrgem. Eilset teed ei tasu üldse juua! Seistes toatemperatuuril mitu tundi, kaotab tee kiiresti vitamiinid ja muud toitained.

 

Reaalsuses ei ole tee joomiseks õiget viisi ja „liiga pikk” tõmbamise aeg võib tunduda suhtelise mõistena, sest maitse-eelistused on kõigil erinevad. Taimetee üldine soovitus on lasta tõmmata 3-5 minutit. Mõnikord ka kuni 10 minutit. On inimesi, kes soovivad aga tummisemat maitset ja lasevad tõmmata nt. 30 minutit. Sel juhul on tegemist juba taimetõmmisega. Mida kauem teel lasta tõmmata, seda kangem ja tugevam see on ja rohkem flavonoide, polüfenoole ja katehhiine sealt saad. Lisaks ka rohkelt tanniine, mis tekitavad ebameeldiva maitse. Tõmmise joomine on normaalne nähtus, meie keha teab, mida ta vajab, sest kui tõmmis on liiga tugev, siis me selle joomist ei naudi ja valame ta kibeduse pärast pigem ära. Tõmmist kasutatakse pigem erinevate haigusnähtude leevendamiseks. 

 

Taimetee eelised

Taimeteel on palju kasulikke omadusi. Päevas tassi taimetee joomine mõjub positiivselt ja taastavalt sinu kehale.

Siin on mõned head soovitused:

  • Salvei: parandab mälu, aju ja naha tervist.
  • Rosmariin: tõstab meeleolu, alandab veresuhkru taset ja soodustab seedimist. 
  • Münt: aitab leevendada kõhu- ja peavalusid ning annab energiat.
  • Pune: aitab võidelda bakteritega, omab vähivastaseid omadusi ja vähendab põletikku. 
  • Tüümian: aitab leevendada kurguvalu ja toetada seedeprotsesse.

 

Kindlasti võib taimi omavahel segada ja uusi põnevaid maitseelamusi avastada.

Tahaksid rohkem mõista ravimtaime maailma? Tule tutvu meie tootevalikuga või liitu e-kursusega "Õpi end ravimtaimedega tervendama".

Jäta kommentaar

Pane tähele, et kommentaarid tuleb enne avaldamist moderaatori poolt heaks kiita.