Küünal ja mida peaks teadma õige valiku tegemiseks?

Küünal aitab luua lõõgastavat meeleolu eriti hästi meie sügistalvisel perioodil, olenemata sellest, kas ta kaunistab kodu või toetab sisevaatlust. Tuleks aga korraks mõelda küünalde põletamisel tekkivatele mürgistele aurudele ja nende sisse hingamisele. Kõik küünlad kohe kindlasti ei ole tervisesõbralikud. Sojapõhised küünlad pakuvad pehmet ja looduslikku valgustust, millel pole ühtegi ohtu, selle vastu aga üldlevinud parafiinvaha sissehingamine ei ole üldse kasulik.

Parafiinvaha avastati 1800. aastate keskel ja sellest ajast alates on see olnud küünlaid valmistava tööstuse nurgakiviks. Enamik küünlaid kaubanduses on valmistatud parafiinvahast, kuid kahjuks pole see põletamise ajal kõige ohutum, sest me hingame teda sisse. Parafiin on saadud naftast ja tänu sellele võib põhjustada hingamisteede probleeme. Tal on küll poes odav hind, aga varjatud kulu tuleb inimesel endal hiljem juurde tasuda.

Parafiinist valmistatud küünlad peidavad varjatud ohte lisaainete kujul, mis annavad küünlale parema välimuse, suurema läike ja tugevama lõhna. Nende ühendite pikaajalisel sissehingamisel võib suureneda krooniliste haiguste, näiteks allergiate, astma ja isegi teatud tüüpi vähktõve tekkimise oht.

 

küünal

 

Miks valida sojaküünal?

Sojaküünlad on valmistatud sojaubadest, muutes need mitte ainult ohutuks ja looduslikuks alternatiiviks naftapõhisele parafiinile, vaid ka taastuvateks ja biolagunevateks. Sojavahatoodete ostmisega toetad sojaubakasvatajaid ja võid kindel olla, et sinu küünal põleb puhtana ja ei kahjusta sisse hingatava õhu kvaliteeti. Tuleks otsida märgist GMO-vaba soja. 

Pikaajalisel kasutamisel võivad sojaküünlad jätta järgi peene valge jäägi, mis ei ole toksiline ja mida saab kergesti puhastada peaaegu iga pinna seest sooja seebiveega.

Sojavaha põleb aeglasemalt ja ühtlasemalt kui parafiin, seega küünal kestab kauem. Kuigi maksad sojaküünla eest veidi rohkem, aitab pikem põlemisaeg kompenseerida lisakulusid.

Küünal ja värv

Sojavahal on looduslik koorene toon, kuid müügil on ka värvitud küünlaid. Värvilised küünlad võivad tõesti olla väga ilusad, aga võivad sisaldada teatud värvained, millel on toksilised ühendid sees. Jälgi pakendilt, et tootja on kasutanud ohutuid looduslikke värvaineid.

Küünal ja taht

Kõiki tahid ei ole kindlasti võrdväärsed. Tahtide osas on kõige parem jääda puuvillast või puidust valmistatud variandi juurde. Neid on tavaliselt ohutu põletada ja need ei tekita saasteaineid. Sõltumata sellest, millist tüüpi tahti eelistad, peaks küünla ühtlaseks põlemiseks kindlasti enne igat põletamist tahti lõikama 0,5cm pikkuseks, sest tahi õige pikkusega hoidmine aitab ennetada jääkide kogunemist.

Millised on küünaldes kasutavad lõhnaained?

Aroomiõlid on väga populaarsed, sest nendega saab lõhnavaid õlisid, seepe, küünlaid jne. Küünal võib olla mullinätsu lõhnaline või soolakaramelli lõhnaline ja paljudele see meeldib, sest lõhn müüb. Nende õlide valmistamiseks kasutatakse erinevat tüüpi sünteetilisi aineid, et saada soovitud lõpptulemus.

Eeterlik õli on aga täiesti looduslik koostisosa, mida ekstraheeritakse taime erinevatest osadest. Samuti kannab ta endas taime raviomadusi ehk sinu küünal toob sulle lisaks meelerahule ka terviseturgutust. Küünal koos eeterlike õlide või taimedega on ideaalne õhuelemendi tasakaalustaja.

NB! Ära kunagi põleta küünalt tuleohtlike materjalide peal või läheduses ega jäta küünalt järelvalveta.

Jäta kommentaar

Pane tähele, et kommentaarid tuleb enne avaldamist moderaatori poolt heaks kiita.