Mis kasu annab jooga praktiseerimine?

Jooga harjutused on kõigile sobivad ja nende esmaeesmärk ei ole kunagi lihast kasvatada või venitust süvendada, vaid hoopis mobiilsust kehas säilitada kõrge eani. Hetkel, kus märkame liikuvusega probleemi on tegemist sellise kombinatsiooniga, kus agonist (lihas, mis annab peamise jõu liigutusele) on nõrk ja antagonist (agonisti vastaslihas) on liiga pinges. Pinge kehas on tema viis meile märku anda ja tähelepanu küsida.

Kuidas keha toimib? Lihased töötavad alati paaris. Meil on agonist ehk lihas, mis tõmbub kokku ja antagonist, mis samal ajal sirutub ja lõdvestub. Nt. Biitseps tõmbub kokku ja küünarnukk kõverdub ehk triitseps vabaneb. Mõistes oma lihaste toimimist on meil kergem ka keha toimimist toetada ja jooga harjutusi efektiivsemalt sooritada.

Mis kasu annab jooga?

Pidev istumine tundub sõnakõlksuna nagu väga väike probleem. Minnes aga teemas sügavamale, selgub, et see on vaat et hullem, kui viirushaigused ise. Istudes kulutab inimene kordades vähem energiat kui seistes või liikudes. Pikaajaline istumine aeglustab ainevahetust, mis mõjutab keha võimet reguleerida veresuhkrut, vererõhku ja lagundada keharasva. Liikumise vältimine muudab keha kangeks ja pikalt nii elades toob juurde erinevad valuaistingud.

Pidev istumine lõdvestab suuremat osa keha lihaseid, sealhulgas südant ja selgroogu toetavaid lihaseid, mis toob kaasa rühimuutused. Kuna süda pumpab verd kogu organismi jaoks, siis võib selle liiga sügav lõdvestumine põhjustada väiksema hapniku hulga jõudmist ajju ja kahjustada võimet selgelt mõelda. Samuti võib see avaldada negatiivset mõju toksiinide kõrvaldamisele, toidu seedimisele ja unele.

Uuringud näitavad, et jooga praktiseerimine parandab liikuvust ja vähendab valu. 

Lisaks on iga asend ka harjutuseks meelele, et tuua inimene tagasi hetke. Jooga on tervendav juba sellepärast, et ühendab keha ja meele ehk keha ei saa mitte midagi teha kui meel on hõivatud. Treeni kodus ja saa läbi jooga vahendid valu ja ebamugavuse kõigi aspektidega tegelemiseks. Valu on meeldetuletus, et on vaja leida tasakaal. Jooga aitab keha tugevdada, sirutada ja lõdvestada.

Jooga harrastamiseks on loomulikult mitmeid põhjuseid, mida ei saa tähtsusejärjekorda panna, kuid peamised on järgnevad:

  • kehahoiu parandamine;
  • kehataju arendamine;
  • lihasjõu suurendamine;
  • liigeste liikuvuse parendamine;
  • südameveresoonkonna tugevdamine;
  • stressi vähendamine;
  • seedimise toetamine;
  • valu leevendamine;
  • immuunsuse tugevdamine.

 

jooga

 

Harrastaja meelespea

Jäta ootused koos jalanõudega trenni tulles ukse taha. Alles peale seda saad keskenduda tõeliselt hetkes viibimisele. Vabasta asanates ehk joogaasendites püsides ka oma meel. Kasuta sügavat ujjayi hingamist ja jälgi, et teeksid mõlema kehapoolega sama korduste arv hingamisi.

Jälgida võiks kindlasti, et asendis püsides on kehal mugav olla ning valu puudub. Kindlasti ei tasu end võrrelda õpetaja või naabriga, sest iga inimese keha ja võimed on ainulaadsed.

Üks olulisemaid kohti treeningus on oma lülisamba teadlik sirutamine. Me teeme seda päeva jooksul liiga vähe.

Märka iseenda liikumist asanate vahel ning seda, mis sind kinni hoiab, astumaks sammukese sügavamale oma isiklikus praktikas. Kõik, mis toimub joogamatil on peegeldus argielust ja vastupidi. 

Jooga mõte on luua tasakaal keha ja meele vahel. Julge katsetada ja peagi märkad iseenda peal positiivseid tulemusi.

MaiWistik aitab eratunniga joogaga alustada või vaadata üle sinu praegune praktika.

Jäta kommentaar

Pane tähele, et kommentaarid tuleb enne avaldamist moderaatori poolt heaks kiita.